donderdag, oktober 03, 2024
Text Size

Stuyvesant Consulting is vernoemd naar de wijk Stuivezand te Made. Stuivezand verwees naar het duingebied `Den Duin` dat zich aan de zuidkant van Made bevond.

slag van lekkerbetjeWat gebeurt er nou op Stuivezand? Waar ligt Stuivezand? Laten we het houden op 'een voorstad' van Made. Of is Made een voorstad van Stuivezand? Aardige discussie voor lokale historici.

Stuivezand beschikt over een klein hoekje in de vaderlandse geschiedenis, vanwege het geruchtmakende 'gevecht bij Stuivezand'.

De tijdmachine brengt ons terug naar de ochtend van 6 oktober 1624 toen bij Stuivezand een heus ruiterduel werd uitgevochten, al had dat duel meer het karakter van een soap. Om het verhaal van Stuivezand te begrijpen, moeten we eerst naar de Vughterhei in 1600 naar 'De Slag van Lekkerbeetje'.

Met op de achtergrond het beleg van Den Bosch vochten hier luitenant Lekkerbeetje en de Normandische edelman Pierre de Bréauté een duel uit. De inzet: gekrenkte eergevoelens. De Bréauté raakte gewond en werd vervolgens door aanhangers van Lekkerbeetje vermoord. Dat gebeurde onder de ogen van de Heer Van Grobbendonck, de gouverneur van Den Bosch die niet ingreep.

Vierentwintig jaar later is een zoon van Van Grobbendonck, bij het beleg van Breda een van de commandanten van de Spaanse veldheer De Spinola. Een zoon van De Bréauté vecht aan de kant van prins Maurits die zijn tenten bij Made heeft opgeslagen. De Bréauté jr wil met alle geweld wraak nemen op Van Grobbendonck jr.

De Spinola en Maurits zijn beide zeer voorzichtige, nuchtere legeraanvoerders wars van middeleeuws aandoende ridderlijke eerwraak. Dat kan niet verhinderen dat zowel Van Grobbendonck jr als De Bréauté jr elkaar willen bekampen in een ruiterduel. De geruchten bereiken de Spinola, die Van Grobbendonck jr. prompt gevangen laat zetten.

De Bréauté jr krijgt bij zijn wraakmissie onverwacht hulp van de nogal romantische, ridderlijk ingestelde Jan van Nassau, die als commandant in Spaanse dienst is en die stand-in wil spelen voor Van Grobbendonck.

Op 6 oktober 1624 veinst Van Nassau een verkenningsexpeditie richting het kamp van Maurits. Driehonderd Spaanse ruiters en een delegatie ruiters uit het leger van Maurits, met De Bréauté, treffen elkaar op een duintop bij Stuivezand. Te paard en gewapend met degens en pistolen.

Aan Spaanse kant vangt Jan van Nassau de eerste schoten op. Daarop neemt De Bréauté met luid geroep de leiding, de bedoeling van het gevecht uitschreeuwend, het wreken van de moord op zijn vader. De Bréauté schiet een pistool leeg op een luitenant van Van Grobbendonck jr. Hij mist, krijgt een lading kogels retour en wordt dodelijk in de zij getroffen, wankelt, probeert nog de knop van zijn zadel te grijpen, maar valt naast zijn paard. Een pater die getuige is, schrijft: "Zo hebben de twee Van Grobbendoncken, vader en zoon, getriomfeerd over de twee De Bréautés, ook vader en zoon".

Het lijk van De Bréauté jr. wordt in opdracht van prins Maurits gebalsemd en opgebaard in het stadhuis van Geertruidenberg, om later naar Frankrijk te worden gebracht.

Bron: In de Hollantsche Tuyn. Geertruidenberg, 1984

Pieter Stuyvesant

Pieter StuyvesantPetrus Stuyvesant (hoogstwaarschijnlijk Peperga (Weststellingwerf (Friesland), 1611 of 1612 - New York, 1672) was een Nederlands koloniaal bestuurder. Stuyvesant was vanaf 1647 directeur-generaal van de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland, totdat deze in 1664 werd veroverd door de Engelsen.

Pieter Stuyvesant, circa 1660, onbekend schilder, toegeschreven aan Hendrick Couturier en voorheen als een Rembrandt beschouwd. Olieverf op hout, New-York Historical Society

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

 

 

 

Adres

Albert Schweitzerlaan 16
4901 ME Oosterhout
Nederland
 

Contact

info@stuyvesantconsulting.com
+31 (0) 651 234 398
 
 

Bankgegevens, KvK, BTW

Rabobank NL16 RABO 0154 0891 17
Postgiro 7609536
KvK nr. 18047251
BTW-nr. NL8056.90.487.B.01